Gelişimsel Kalça Çıkığı
Gelişimsel kalça çıkığı rahatsızlığı, herhangi bir kas sinir rahatsızlığı görülmeden, uyluk kemiği ile leğen kemiğinin bozulması sonucu ortaya çıkar. Çoğunlukla kız çocuklarında görülen bu hastalığın tedavisi ihmal edilirse sakatlılara neden olur.
Uzun yıllar bebeğin doğum esnasında ortaya çıkan bir hastalık olduğu düşüncesinin aksine anne karnında bebeğin gelişimini sürdürürken ortaya çıktığı için gelişimsel kalça çıkığı hastalığı denilmiştir.
Aile öyküsünde kalça çıkığı rahatasızlığı olması bu hastalığın görülme riskinide arttırır. Diğer risk nedenleri bebeğin uzun süre oksijensiz kalması, sırt omurgasının tam oluşmaması, boyun ve ayak eğrilikleri olması , bebeğin ters gelmesi gelişimsel kalça çıkığı hastalığına neden olabilir.
Gelişimsel kalça çıkığı hastalığı erken evrede tedavi edilirse başarı sağlanabilir. Bebeğin doğumundan 6 ay sonra tanısı konan kalça çıkığı hastalığında cerrahi müdahalesiz tedavi yapılabilir. Erken dönemde tedavi edilmeyen kalça çıkıklarında anestezi yardımıyla kalçayı yerine koyarak tedavi edilebilir. Bu yöntemlerden başarılı sonuçlar alınmazsa bebek 18. ayını doldurduktan sonra ameliyat edilebilir.