Kalça Çıkığı Nasıl Teşhis Edilir?
Kalça çıkığı, genellikle anne karnında oluştuğu ya da doğum sırasında meydana geldiği gibi, kalça bölgesine alınan darbeler de kalça çıkığına neden olabilir. Doğuştan ya da sonradan oluşan kalça çıkığı ultrason ile teşhis edilir.
Yenidoğan Bebeklerde Kalça Çıkığı
Yenidoğan bebeğin, kalçasını rahat uzatamaması, kalçası hareket ettirildiğinde ağlaması ya da bir bacağının diğerinden uzun olması kalça çıkığı belirtileri arasında yer alır. Bebeğe yapılacak ultrason ile bebeğe kalça çıkığı teşhisi konulabilir. Erken dönemde fark edilen kalça çıkığı ameliyatsız olarak tedavi edilebilir.
Yetişkinlerde Kalça Çıkığı
Kalça çıkığının erken dönemde anlaşılamaması durumunda, yetişkinlik döneminde bacak ağrısı, bacağı tam açamama, iki bacağı uzatamama gibi sorunlar ortaya çıkar. Hastaların bu şikayetlerle doktora gitmesinin ardından çekilen ultrason ile hastada kalça çıkığı olduğu teşhis edilebilir.
Erken dönemde teşhis edilemeyen kalça çıkığı, kalça eklemlerinde deformasyon neden olduğundan, yetişkin hastalarda cerrahi dışı yöntemlerle kalça çıkığı tedavi edilemez. Kalça çıkığının tedavi edilebilmesi için hastaya kalça protezi takılması gerekir.