Kalça Çıkığı İyileşme Süreci
Kalça çıkıklığı doğum sırasında ya da anne karnında meydana gelen bir eklem sorunu olmakla birlikte, bebeklik döneminde ya da yetişkinlikte tespit edilebilir. Kalça çıkıklığı iyileşme süreci, bebeklerde ve yetişkinlerde farklılık gösterir.
Günümüzde gelişmiş cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilen kalça çıkığı, bebeklik döneminde pelvik bandajı ile tedavi edilebilir. 0-6 aylık bebeklerde pelvik bandajı kullanılır ve 6.aydan sonra kalça yerine oturtularak alçı uygulaması yapılır. 6 yaşına kadarki çocuklarda kalça protezi takılmadan tedavi gerçekleştirilebildiği gibi, 6 yaşından sonra genellikle kalça protezi takılması gerekir.
Bebeklerde Kalça Çıkığı İyileşme Süreci
Bebeklerde kalça çıkığı tedavisi sonrası iyileşme süreci oldukça hızlıdır. Alçı çıkarıldıktan sonra, birkaç hafta içerisinde bebeklerde ağrı ya da bacağın tam açılmaması gibi sorunlar ortadan kalkar. Bununla birlikte ameliyatın ardından düzenli ortopedist kontrolü ve fizik tedavi gerekebilir.
Yetişkinlerde Kalça Çıkığı İyileşme Süreci
Yetişkinlerde kalça çıkığı tedavisi için, kalça protezi takılması gerekir. Kalça protezi ameliyatı yapıldıktan sonra 6-8 hafta boyunca ağrı ve hareket kısıtlılığı görülebilir. Ameliyat sonrasında yasaklı hareketlerin yapılmamasına dikkat etmek ve gereken durumlarda fizik tedavi almak iyileşme sürecinin hızlanmasını sağlar.