Kalça Çıkığı Tedavi Ne Kadar Sürer?
Kalça çıkığı tedavisi süresi, vücudun yenileme hızına yani hastanın yaşına göre değişiklik gösterir. Yenidoğan bebeklerde kalça çıkığı tedavisi ameliyatsız yöntemlerle yapılırken çocuk ve yetişkin hastalarda cerrahi tedavi yöntemleri kullanılır.
Kalça Çıkığı Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Yenidoğan bebeklerde kalça çıkığı tedavisi pavlik bandajı ya da frejka yastığı uygulamaları ile yapılır. Bebek 6.aya geldiğinde bebeğe anestezi uygulanarak kalça kemiği yerine oturtulur. Kalça kemiğinin yerine oturtulmasından sonra bebeğe alçı uygulaması yapılır. 6 aylık dönemde, bebeğin kalçasına alçı yapılması gelişim sürecinde bazı aksaklıklara neden olabilir. Ancak alçı çıkarıldıktan sonra bebekler genellikle rahatlıkla emekleyip yürümeye başlayabilir.
Bebeklik döneminde tedavi yapılmaması durumunda, kalça çıkığı tedavisi için protez uygulanır. Kalça protezi takıldıktan sonra, hastanın iyileşme ve normal hayatına dönmesi genellikle 4-6 haftayı bulur. Hastanın iyileşme süreci, vücut yenilenme hızına göre değiştiğinden, çocuklarda ve gençlerde iyileşme çok daha hızlı olur. Kalça protezi takıldıktan sonra belirli bir süre boyunca hastaların hareket kısıtlılığına dikkat etmesi ve ters hareketlerden kaçınmaları büyük önem taşır.